Contattaci
HUESKER Srl
Piazza della Libertá 3
34132 Trieste
Italia
 |

Informazioni sul progetto

Progetto

Landfill Heinersgrund

Località

Bayreuth, DE

Cliente

City of Bayreuth, Germany

Progettazione

Ing.-Ges. COPLAN AG, NL Weiden BEN Umwelt GmbH

Impresa esecutrice

TS BAU GMBH, NL Jena,company: F & T Müller, Ipsheim

Tempo di realizzazione

March till September 2015

Galleria

 |
 |
 |
 |
 |

Dettagli del progetto

Problema

The Heinersgrund landfill site is situated in the city of Bayreuth which is in the Ramsenthal district, Bindlach community. Since 1994, the landfill has been used as a residual waste landfill for waste up to landfill class II. To date, approximately 1 million m3 of waste has been stored on the 12-hectare site. The old part of the landfill is en¬closed by a sealing wall that binds into the clay. Only the area for DK II waste, located on the north-east side of the landfill was available, however, this area is now no longer available. The plan was to create new deposition volume on site. Section A of the landfill is mainly located on a soil of sand and sandstone. At the same time, additional landfill volume for Class II waste is to be created on a part of the old landfill (landfill on landfill). However, the subsoil for the transition to the intermediate sealing layer/base liner system, which is created later, consists of old deposits of the most varied composition. As a result, areas with different load-bearing and deformation behaviour interact with each other.

Soluzione

The city of Bayreuth, represented by the civil engineering office, carried out the extension of the landfill section A with a bottom lining system according to the regulations of the DepV for waste of landfill class II in cooperation with the engineering company COPLAN AG. The planned seal¬ing of the base in landfill section A was carried out on a natural surface to be pre-profiled, as well as on a partial surface of the existing waste deposits. The total area was approx. 10,000 m2 and this included the bottom and the embankments. With the help of the installed geogrid (made of alkali-resistant polyvinyl alcohol) the problems arising in the transition area from the new bottom lining system to the old landfill were solved. The calculations, carried out in advance, resulted in a necessary nominal strength, of the geogrid, of 80 kN/m in the longitudinal direction with an elongation at a break of less than 6%. At the same time, a permanent chemical resistance (pH > 2 to pH < 13) under load was required for the reinforce¬ment grid, since it can come into contact with waste mate-rials and contaminated eluates.

Vantaggi

Due to using the extremely flexible geogrid, space-saving and UV-protected storage of 8 m long overhangs was also achievable for the section constructed later at the edge of the site (approx. 0.5 m wide, approx. 2 cm high). The protection of the geomembrane against damage was achieved with a BAM-approved protective nonwoven used in combination with recycled sand, i.e. with already contaminated waste materials and without the additional costs of natural building materials. The protection of the drainage layer against penetrating fine particles was achieved by using a separating nonwoven. This made it possible to dispense with an otherwise necessary, but much more grain graded layer, which reduces the landfill volume.


Può interessarvi anche

Ambiente

St.Veit | AT

Leggi di più »

Ambiente

Brückl | AT

Leggi di più »

Ambiente

Schönsee | DE

Leggi di più »